Kommissionär Valdis Dombrovskis och Pierre Moscovici. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen ger Spanien budgetbakläxa

Kommissionen anser inte att den spanska regeringens budgetförslag följer uppsatta mål och ber landet skicka in en ny version.

Den spanska regeringen skickade in ett utkast till budget för nästa år, vilket alla euroländer måste göra, långt innan torsdagens deadline. Syftet var att få den godkänd av EU-kommissionen innan december månads spanska parlamentsval äger rum.

Men på måndagen meddelade EU:s eurokommissionär, den lettiske konservative Valdis Dombrovskis, och den franske socialdemokratiske ekonomikommissionären Pierre Moscovici att utkastet inte följer unionens budgetregler.

– Kommissionen anser att Spaniens utkast till budgetplan riskerar att inte efterleva bestämmelserna i stabilitets- och tillväxtpakten, sade Moscovici som tillade att kommissionens bedömning ”är saklig och objektiv”.

Spanien uppmanas nu att skicka in ett nytt utkast ”så snart som möjligt”.

Men Spaniens finansminister Luis de Guindos menar att hans budget visst håller måttet.

– Bryssel utfärdar alltid varningar, det är dess uppdrag och skyldighet. Men den spanska regeringen är övertygad att dess underskottsmål […] kommer att nås, sade de Guindos på måndagen, rapporterar AFP.

Den 20 december går spanjorerna till val. Enligt en färsk opinionsundersökning är det dött lopp mellan den konservativa regeringspartiet PP och socialdemokratiska PSOE, båda får vardera knappt en fjärdedel av rösterna.