Storbritanniens premiärminister David Cameron på väg in på torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron: EU-krav i nästa månad

I början av november ska Storbritanniens regering presentera vilka krav de ställer inför den kommande omförhandlingen av landets EU-medlemskap.

Trycket både på hemmaplan och från övriga EU-ledare har varit högt på den brittiske konservative premiärministern David Cameron att presentera exakt vilka krav han vill få igenom för att kunna rekommendera att britterna röstar ja till fortsatt EU-medlemskap i den utlovade folkomröstningen.

Inför dagens EU-toppmöte i Bryssel meddelade Cameron när det kommer att ske.

– Tempot kommer nu att öka och jag ska staka ut de fyra avgörande områdena där vi behöver förändring och fastställa vilka de förändringarna blir i början av november […] inför EU-toppmötet i december, sade David Cameron på väg in på mötet.

De fyra områdena väntas vara att se till att Storbritannien får garantier att landet inte behöver ingå i den ”allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken” som inleder EU-fördraget, att EU-samarbetet måste ta även länderna utanför euroområdet i beaktande när nya lagar klubbas, att kunna stoppa EU-migranter från att utnyttja det brittiska bidragssystemet och upprätthålla fokus på konkurrenskraft, jobbskapande, tillväxt och innovation.