Tidigare premiärminister Alexis Tsipras är fortfarande populär med hans Syrizaparti tappar i opinionen. Arkivbild.

Bild: Die Linke

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vänsterpartier på tillbakagång – Syriza tappar mark

För första gången sedan hösten 2013 är konservativa Ny Demokrati större än vänsterpartiet Syriza. Även i Spanien och Irland förlorar vänsterpartier stöd.

20 september går grekerna till nyval. Förre premiärministern Alexis Tsipras parti Syriza har under sommaren haft en klar ledning i opinionen på runt 40 procent. Men en opinionsundersökning publicerad på onsdagen visar att Syrizas främsta utmanare, konservativa Ny Demokrati, kan nu vara snäppet populärare.

Annons

Hade det varit val i dag skulle Syriza få 25 procent medan Ny Demokrati stöds av 25,3 procent. Båda siffrorna ligger dock inom felmarginalen och tyder närmast på dött lopp i valet om drygt två veckor. Men jämfört med senaste valet, i januari i år, då Syriza fick 36,3 procent av rösterna är trenden tydlig: partiet är på tillbakagång. Syrizas kovändning från uttalat motstånd till acceptans av ett tredje krispaket har inte imponerat på väljarna. Att partiet dessutom i augusti splittrades då en mindre del bröt sig ur har bidragit till den negativa utvecklingen.

Även i Spanien har vänsterpartiet Podemos tappat stort i opinionen sedan det i början av året var det populäraste partiet i landet.

På Irland har vänsterpartiet Sinn Féin, som i slutet av fjolåret var störst, också backat något i opinionen till att i den senaste opinionsundersökningen vara tredje störst.