Spårvagnar och annan kollektivtrafik kommer stå stilla under fredagen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storstrejk väntar Finland

I protest mot regeringens omfattande sparpaket utlyser landets största fackliga organisationer storstrejk på fredag.

Bland annat kommer affärer hållas stängda, kollektivtrafik och flyg ligga nere och polisen strejka. Tiotusental finländare väntas delta i protester i Helsingfors, rapporterar Yle.

– Demonstrationen är löntagarnas första stora gemensamma evenemang kring temat. De kommer att bli fler om inte regeringen återvänder till den normala dagordningen, sade Lauri Lyly, ordförande för landets största fackliga centralorganisation FFC i ett uttalande som anordnar protesterna tillsammans med de två andra stora paraplyorganisationerna Akava och STTK.

Bakgrunden är det omfattande sparpaket som den finländska mittenhögerregeringen presenterade i förra veckan. Landets ekonomi har under de senaste åren gått dåligt och åtgärderna är tänkta att få fart på hjulen igen.