Österrikes förbundskansler Werner Faymann och Tysklands dito Angela Merkel under tisdagens möte.

Bild: Andy Wenzel

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel vill blixinkalla till flyktingtoppmöte

Den eskalerande flyktingkrisen får Tyskland och Österrike att begära ett toppmöte. Migrationsministrarna har samtidigt kallats tillbaka till Bryssel för att lösa flyktingfördelningen.

Efter ett möte på tisdagen begärde förbundskanslererna för Tyskland och Österrike, Angela Merkel och Werner Faymann, ett toppmöte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer i nästa vecka.

Mötet ska enligt Merkel och Faymann inte handla om hur flyktingarna ska fördelas mellan medlemsländerna utan andra frågor som rör flyktingkrisen som stöd till flyktingarnas ursprungs- och transitländer.

– Vi kan inte vänta tills att människorna kämpat sig genom Balkanrutten och sedan hålla dem på avstånd. Det skulle innebära en humanitär katastrof, sade Faymann som tillade att flyktingkrisen har potential att äventyra EU-projektet.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som är den som har att kalla till toppmöten, ska meddela under torsdagen huruvida det ska bli ett toppmöte.

Inför måndagens migrations- och inrikesministermöte hotade han att kalla in stats- och regeringscheferna om det inte resulterade i ”konkreta tecken på solidaritet och enighet”.

Strax efter den tysk-österrikiska begäran meddelade det nuvarande ordförandelandet i EU Luxemburg att man ger medlemsländerna bakläxa i flyktingpolitiken och åter kallar in migrations- och inrikesministrarna på tisdag i nästa vecka. Deras uppgift blir att enas om hur 120 000 flyktingar ska fördelas mellan medlemsländerna. Det var tidigare planerat att de skulle träffas först 8 oktober.