Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel om flyktingkrisen: Sveriges roll mycket viktig

Sverige och Tyskland har gemensam linje inför EU-förhandlingarna om hur flyktingkrisen ska hanteras.

I morgon onsdag lägger EU-kommissionen fram en rad förslag om hur medlemsländerna ska hantera de hundratusentals flyktingar som ankommer Europa.

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte på tisdagen Tysklands förbundskansler, kristdemokraten Angela Merkel, i Berlin för att diskutera en gemensam hållning inför att förslagen ska debatteras av medlemsländerna. Tillsammans med Österrike står de två länderna för en stor del av mottagandet av flyktingar.

– Jag ser [Sveriges] roll som mycket viktig. Det är mycket viktigt att vi stämmer av våra positioner, sade Angela Merkel efter mötet.

EU har i och med krisen delats i två läger med några länder som inte vill hjälpa till att ta emot flyktingar och andra länder, som Sverige och Tyskland, som kräver att övriga länder gör mer.

– Det finns fortfarande alltför många länder som försöker smita undan sitt ansvar. Vi behöver få till en annan ordning, sade Stefan Löfven som för andra gången i år var i Berlin i samma fråga.

Båda länderna, tillsammans med bland annat Frankrike och Italien, vill ha en bindande och permanent mekanism för att fördela asylbehövande mellan medlemsländerna och som ska användas vid stora flyktingströmmar. Men bland annat Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen vägrar acceptera bindande kvoter.

Tonen har bitvis varit hård mellan de olika lägren där Ungerns premiärminister Viktor Orbán beskyllt Tyskland för den uppkomna flyktingsituationen och där Stefan Löfven flaggat för att dra in EU-stöd till de länder som inte hjälper till.

På tisdagen var Löfvens tonläge något mer dämpat.

– Jag delar förbundskanslerns uppfattning att inte i första hand söka straffa och attackera de andra medlemsländerna utan att uppnå enighet, sade Stefan Löfven.

Senare under tisdagen tar Stefan Löfven emot Österrikes förbundskansler Werner Faymann för diskussioner.