Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen upprepar: Bulgarien och Rumänien redo för Schengen

Men ett beslut måste tas av medlemsländer som länge blockerat ländernas tillträde till passunionen.

– Detta är inte ett beslut för kommissionen. Det är ett politiskt beslut som måste tas av [EU-ländernas stats- och regeringschefer], sade en talesperson för kommissionen på torsdagen, rapporterar Novinite.

EU-kommissionen uttalade sig redan 2011 positivt till Bulgariens och Rumäniens inträde i Schengen. Men framför allt Nederländerna och Tyskland varit emot att släppa in Rumänien och Bulgarien som de menar inte har förutsättningarna att bevaka sina, och därmed Schengens, gränser mot andra länder och att länderna är för korrupta.

Vid ett flertal tillfällen har har EU-länderna försökt nå fram till en lösning utan att lyckas.

Schengensamarbetet garanterar EU-medborgare fri rörlighet över gränserna och omfattar alla EU-länder förutom Bulgarien, Rumänien, Storbritannien, Cypern, Irland och Kroatien men där icke-EU-länderna Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz ingår.