Flyktingar ankommer den grekiska ön Kos. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länder backar – accepterar fler flyktingar

Flera EU-länder lättar på sitt motstånd mot att ta emot flyktingar. Samtidigt väntas EU-kommissionen fyrdubbla antalet asylsökande som ska fördelas i en ny permanent mekanism.

Den brittiske premiärministern David Cameron meddelar att Storbritannien är berett att se över sitt tidigare motstånd mot att ta emot fler flyktingar från Syrien.

“Jag kan i dag meddela att vi kommer att ta emot tusentals fler syriska flyktingar”, twittrade David Cameron på fredagen.

Även Spanien, som tidigare motsatt sig att ta emot fler flyktingar, öppnar för större flyktingmottagande. Utrikesminister José Manuel García-Margallo sade på torsdagen att Spanien är ”helt redo att acceptera sin motsvarande kvot”, rapporterar El País. Spanien har tidigare bara gått med på att ta emot 1300 av de 4 300 som kommissionen föreslagit.

Från Polen och Portugal kommer liknande signaler att länderna är beredda att erbjuda fler flyktingar hjälp än de tidigare utlovat.

Uttalandena kommer i samband med att EU-kommissionen i nästa vecka väntas föreslå en ny mekanism för fördelning av asylsökande mellan medlemsländerna.

Den ska vara permanent, obligatorisk och automatiskt sättas in när stora flyktingströmmar når Europa. Kommissionen väntas föreslå att 160 000 asylsökande som kommit till Italien, Grekland och Ungern ska fördelas mellan övriga medlemsländer enligt fyra kriterier.

På torsdagen meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande att de båda länderna ställer sig bakom ett sådant obligatoriskt och permanent regelverk.

Sedan tidigare förespråkar Sverige obligatoriska kvoter för fördelningen.

Men FN:s höga flyktingkommissionär António Guterres menar i ett uttalande på fredagen att EU misslyckats med att hitta en gemensam lösning och att medlemsländerna behöver ta emot fler än de 160 000.

– En mycket preliminär uppskattning visar på ett potentiellt behov att öka omfördelningsplatserna till så många som 200 000, sade António Guterres.

Huruvida EU-kommissionens förslag kommer accepteras av medlemsländerna är dock osäkert. När kommissionen i våras föreslog ett pilotprojekt där 40 000 asylsökande skulle fördelas invände medlemsländerna och vattnade ur förslaget genom att göra fördelningen frivillig. Inte heller det gjorde att de lyckades komma överens – hittills har bara 32 000 av de 40 000 fördelats.

I dag fredag träffas några av de största motståndarländerna mot obligatorisk fördelning inom den så kallade Visegradgruppen – Tjeckien, Polen, Slovakien och Ungern – i Prag för att försöka inta en gemensam hållning. Sent i eftermiddag väntas ett uttalande från mötet.

14 september träffas EU-ländernas migrations- och inrikesministrar i Bryssel för att diskutera frågan.