Annons

Finansminister Magdalena Andersson och Storbritanniens finansminister George Osborne i förtroliga samtal om EU:s framtid, 24 augusti 2015.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensk-brittisk allians ska balansera euroländerna

Det är högst angeläget för Sverige att Storbritannien stannar i EU. Det anser finansminister Magdalena Andersson som ser britterna som en allierad i flera viktiga EU-frågor.

På måndagen träffade finansminister Magdalena Andersson (S) Storbritanniens konservative finansminister George Osborne för att diskutera icke-euroländers inflytande i EU och behovet av att fördjupa den inre marknaden. Tidigare under dagen hade han varit i Finland och skulle besöka Danmark före kvällen.

Senast 2017 ska britterna folkomrösta om EU i något som kan liknas vid: should we stay or should we go. Folkomröstningen var ett huvudnummer under vårens valrörelse som gav de konservativa egen majoritet och höll högeruppstickarna i EU-skeptiska UKIP utanför den direkta politiska makten.

Dagens brittiska blixtturné är en av flera tidigare och kommande resor till europeiska huvudstäder för att se hur långt andra länder är villiga att gå för att ge Storbritannien nya politiska undantag och/eller speciallösningar vid sidan om EU-medlemskapet.

Den brittiske finansministern poängeratde att rättigheterna för icke-euroländer måste vara väl tillvaratagna och skyddade, särskilt när eurozonens länder är på väg att fördjupa sitt samarbete.

 – Detta är bara i början av en process som ska säkerställa att Europa reformeras och fungerar för sina medborgare och medlemsstater. Jag och David Cameron vill att Storbritannien stannar kvar i ett reformerat EU. Men vi vill se hållbara förändringar, sade George Osborne.

Det konkreta innehållet i dagens samtal är hemligt och Osborne kallade det för ”specifikt och privat”. Han nämnde dock att både den svenska och brittiska regeringen hade varit irriterade över hur icke-euroländer i juli inledningsvis hölls utanför gemensamma delar av det grekiska räddningspaketet som rörde räddningsfonden ESM, något som dock efter påpekande rättades till.

Efter presskonferensen fick Europaportalen ett kort samtal med finansminister Magdalena Andersson.

På en skala från ett till tio hur angelägen är du att Storbritannien blir kvar i EU?

– Tio. De är en viktig del av Europa och från svensk sida är de en nära allierad i många viktiga frågor.

Vad kan Sverige konkret göra för att Storbritannien ska stanna kvar?

– Det som är särskilt intressant från svensk sida är om det blir en diskussion om relationen mellan euroländer och icke-euroländer. Där kan det naturligtvis finnas gemensamma intressen från svensk och brittisk sida. Det handlar om hur vi tillsammans kan agera på ett sätt så att man respekterar alla länders intressen även i en situation där euroländerna har en närmare fördjupning.