IMF-chefen Christine Lagarde varnade i fredags för att den grekiska skulden hade blivit ohållbar. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

IMF till EU: Ge Grekland en hållbar skuldnivå

Tyskland tror på en överenskommelse med iMF senare i höst.

Vi sidan om att det tyska parlamentet röstar om Greklands krispaket på onsdag kommer även bland annat även Spanien och Nederländerna att ta ställning. Trots muller från en grupp tyska kristdemokratiska parlamentariker tror ingen annat än att det positiva lånebeslutet från euroländernas finansministermöte i fredags kommer att bekräftas. Därmed skulle de första dellånen betalas av ut av Eurozonens krisfond, ESM, redan på torsdag.

Istället ligger fokus på vad som ska hända när Internationella valutafonden, IMF, tar ställning det grekiska krispaktet i oktober.  EU vill ha med IMF av politiska skäl men också inte minst för att slippa stå för hela lånet själva, men valutafonden ställer som tidigare villkor.

IMF-chefen Christine Lagarde välkomnade överenskommelsen i fredags och varnade samtidigt för att den grekiska skulden hade blivit ohållbar. Hon sade att landet behövde betydande lättnader "långt utöver vad som ansetts hittills".

– Grekland kan inte återställa en hållbar skuldnivå enbart på egen hand, tillade Christine Lagarde, rapporterar BBC.

Den tyska förbudskanslern Angela Merkel sade i sin årliga sommarintervju i den tyska tvekanalen ZDF på söndagen att hon var säker på att IMF skulle komma med.  Även om en skuldavskrivning inte är möjlig finns det ”ett spelutrymme” för att skapa skuldlättnader som ”förlängd återbetalningstid och lägre räntor” påpekande Merkel.

Enligt pressuppgifter som citerar en högt uppsatt EU-tjänsteman finns det redan planer på att förlänga återbetalningen från 32 år till 60 år.

Det grekiska krispaketet består av lån på 86 miljarder euro, motsvarande nästan en svensk statsbudget, som kommer att delutbetalas under tre år. För att få pengarna måste Grekland anta ett omfattande politiskt program bestående av skattehöjningar, nedskärningar, avregleringar och privatiseringar.