Annons

Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Varoufakis avgår vid ett ja

Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis ”skär hellre av sin arm” än skriver under ett avtal som inte innehåller löften om skuldsanering.

Om det blir ett ja i söndagens grekiska folkomröstning lovar landets kontroversielle finansminister Yanis Varoufakis att avgå.

– Jag personligen kommer inte att skriva under ytterligare en förläning [av krisprogrammet] och låtsas som ingenting, sade Varoufakis i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg på torsdagen.

Han tillade att han hellre ”skär av sin arm” än undertecknar ett avtal med långivarna utan en plan på att sanera i den grekiska statsskulden som uppgår till 175 procent av bruttonationalprodukten, BNP.

Samtidigt visar hemliga dokument från institutionerna – EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden – som tyska Süddeutsche Zeitung kommit över, att den grekiska statsskulden skulle vara ohållbar även i bästa tänkbara scenario utifrån långivarnas senaste bud, det bud som grekerna ska rösta om.

Under ett sådant optimistiskt scenario, med fyra procent i årlig tillväxt, skulle den grekiska statsskulden år 2022 ligga på 124 procent av BNP, över den nivå på 110 procent som IMF anser hållbar.

I det enligt institutionerna mest troliga scenariot skulle statsskulden 2030 ligga på 118 procent. Under inget av scenarierna skulle Grekland nå det mål på 110 procent till år 2022 som det nu avslutade programmet från 2012 slog fast.