Hoppa till artikelns andra spalt.

USA och IMF uppmanar till skuldsanering

Den amerikanske finansministern och Internationella valutafonden ifrågasätter övriga euroländers motvilja att sanera den grekiska statsskulden.

Ett av den grekiska regeringens viktigaste krav i förhandlingarna om ett nytt krislån är att på något sätt minska landets statsskuld. Men flera euroländer med Tyskland i spetsen vägrar gå med på en nedskrivning. Den grekiska hållningen får stöd från den amerikanska regeringen och Internationella valutafonden, IMF, som är en av Greklands långivare.

– Greklands statsskuld är inte hållbar. Den verkliga frågan är om [Grekland] kan göra förändringar som övertygar Europa att genomföra den typ av skuldsanering som måste komma till stånd, sade den amerikanske finansministern Jack Lew, enligt The Wall Street Journal.

IMF har sedan tidigare, åtminstone internt, förespråkat en skuldnedskrivning med motiveringen att den nuvarande nivån, över 175 procent av bruttonationalprodukten, inte är hållbar. På onsdagen upprepade IMF-chefen Christine Lagarde organisationens ståndpunkt att euroländerna måste gå med på skuldsanering i utbyte mot att Grekland genomför omfattande reformer, rapporterar Financial Times.

Den grekiska statsskulden har redan skrivits ned, senast 2012 då privata fordringsägare skrev av 107 miljarder euro, motsvarande en biljon kronor.