Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tsipras hotar med nyval

Om Syrizas vänsterfalang inte stödjer premiärministerns linje väntar nyval i höst.

Över 30 av premiärminister Alexis Tsipras 149 parlamentsledamöter har röstat mot lagförslag som utgjort förutsättningar för ett tredje krislån till Grekland. Om ledamöterna som tillhör den så kallade Vänsterplattformen inte ändrar sin inställning hotar Tsipras med nyval.

– Om vi inte har majoritet i parlamentet kommer jag tvingas att utlysa nyval, sade Tsipras till radio Sto Kokkino på onsdagen.

I dag torsdag träffas Syrizas centralkommitté för att besluta om och när en extrainsatt partikongress ska hållas. Tsipras vill att det ska ske i september efter att förhandlingarna om ett tredje krislån är klara.

Förhandlingarna mellan Grekland och långivarna – nu under det nya namnet “quadrigan” som består av företrädare för EU-kommissionen, Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och Europeiska stabilitetsmekanismen – inleds i denna vecka men motsättningarna har redan börjat visa sig.

EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva sade tidigare i veckan att det grekiska parlamentet måste rösta genom fler reformer innan det tredje krislånet kan godkännas. Dock utan att specificera vilka reformer det skulle röra sig om.

Premiärminister Tsipras å sin sida hävdar att några ytterligare reformer inför lånet inte kommer på tal.

– Jag känner väl till utformningen på överenskommelsen vi skrev under 12 juli. Vi kommer att genomföra dessa åtaganden oavsett om vi håller med om dem eller ej. Inget därutöver, sade Tsipras.

På onsdagen upprepade även chefen för Internationella valutafonden Christine Lagarde tidigare krav på att Grekland måste få skuldlättnader för att fonden ska gå med på ytterligare lån.

– För att ett [kris–]program ska fungera måste en betydande omstrukturering av statsskulden ske, sade Lagarde under en presskonferens.

I dag torsdag skulle den grekiska börsen ha öppnat efter att ha hållits stängd sedan en månad tillbaka för att hindra kapitalflykt. Men enligt en talesperson för Atenbörsen gör tekniska problem att den kan öppna först i nästa vecka.