Flera EU-länder har sagt nej till vissa av David Camerons krav, bland annat begränsningar av den fria rörligheten. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tidning: Brittisk EU-omröstning redan 2016

Premiärminister David Cameron ska ha insett att det bara finns ett begränsat manöverutrymme för de brittiska kraven.

Sedan David Cameron valdes om till Storbritanniens premiärminister i maj har han träffat övriga EU-länders ledare för att sondera terrängen om vilka förändringar de är villiga att gå med på inför den utlovade brittiska folkomröstningen om EU.

Enligt brittiska tidningen Independent har Cameron accepterat att möjligheten att genomdriva förändringar är ringa och avser därför hålla folkomröstningen redan i juni 2016.

”Premiärministern har nu kommit fram till att en omröstning 2016 kommer att ge honom större chans att förespråka något som kan bli ett begränsat paket av EU-reformer och framhäva de ekonomiska risker som Storbritannien kan ställas inför om det lämnar EU”, heter det i tidningen.

Att hålla folkomröstningen senare skulle även försvaga Camerons förhandlingsposition. En tidigarelagd omröstning skulle dessutom undvika att den brittiska omförhandlingen blir en avgörande valfråga i Tyskland och Frankrike då båda länder ska välja nya ledare under 2017.

Under hans konservativa Tory-partis kongress i oktober väntas Cameron officiellt meddela när folkomröstningen ska äga rum.