Hoppa till artikelns andra spalt.

Jämnt inför portugisiskt val

De traditionella partierna gör upp om regeringsmakten när portugiserna går till val.

President Aníbal Cavaco Silva utlyste i veckan nästa parlamentsval till 4 oktober. Sittande högerregering blir då den första regeringen att sitta hela mandatperioden sedan Portugal blev demokratiskt 1974.

Annons

Koalitionsregeringen, bestående av konservativa PSD och kristdemokratiska Folkpartiet, utmanas av socialdemokratiska PS. I den senaste opinionsundersökningen är det nästintill dött lopp: regeringspartierna får tillsammans 37,8 procent och socialdemokraterna 38 procent, siffror som avspeglar sig även i tidigare sonderingar från våren och sommaren. Någon portugisisk motsvarighet till Greklands Syriza och Spaniens Podemos, vänsterpartier som stärkts under den ekonomiska krisen, finns inte.

2011 tvingades Portugal ta ett krislån för att klara ekonomin, men i april i fjol tackade landet nej till ytterligare krislåneutbetalningar. I dag pekar många indikatorer mot att landet är på väg att återhämta sig. EU-kommissionen räknar med att den portugisiska ekonomin i år växer med 1,6 procent och 1,8 procent under 2016.