Alexis Tsipras och Alexander Stubb. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Första hindren mot nytt krislån avklarade

Både Greklands och Finlands parlament har godkänt att förhandlingarna om ett nytt krislån kan inledas. Samtidigt ökar ECB sina krislån till det grekiska banksystemet.

Med en överväldigande majoritet godkände det grekiska parlamentet natten till torsdag både överenskommelsen med övriga euroländer och de fyra lagar som premiärminister Alexis Tsipras lovat att klubba igenom. 229 röstade för och 64 röstade mot medan sex avstod.

– Jag vet inte om vi gjort det rätta men jag vet att vi inte kände att vi hade något annat val, sade Tsipras i samband med omröstningen.

På torsdagsförmiddagen gav även det så kallade stora utskottet i finska riksdagen regeringen mandat att inleda förhandlingar om ett tredje krislån till Grekland. Finland har varit en av de hårdaste motståndarna till att ge Grekland fler lån.

– Vi har inte fattat beslut om att ett lån ska beviljas utan att låneförhandlingarna kan inledas, sade finansminister Alexander Stubb, rapporterar Yle.

På torsdagen godkände även eurogruppen "i princip" krislånet och ett överbryggnadslån till Grekland på motsvarande 67 miljarder kronor så att landet ska kunna betala tillbaka på gamla lån tills det nya krispaketet är på plats. Lånet kommer från EFSM-fonden dit även Sverige bidrar, dock får icke-euroländerna extra garantier i det fall lånen inte betalas tillbaka.

I morgon fredag röstar tyska förbundsdagen och österrikiska nationalrådet om att inleda förhandlingar om ett krislån. Därefter håller krisfonden ESM:s råd telefonkonferens för ett formellt beslut om att inleda krislåneförhandlingarna.

Europeiska centralbanken höjde på torsdagseftermiddagen nivån på sina krislån, ELA, som håller de grekiska bankerna flytande.