Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och Greklands finansminister Euklides Tsakalotos.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Förslagslöst Grekland hoppas på nytt krislån

Den grekiska regeringen kommer utan konkreta krisförslag till dagens toppmöten. Samtidigt stänger flera euroländer dörren för en nedskrivning av den grekiska statsskulden.

Den grekiska regeringen skull inför dagens toppmöten skicka in ett förslag om vilka steg den vill ta för att får landets ekonomi på rätt köl. Både finansministrarna och stats- och regeringscheferna från euroländerna är inkallade till extrainsatta möten i Bryssel.

Men Grekland har åter missat sin deadline och dess nye finansminister Euklides Tsakalotos hade inget förslag på papper med sig till eurogruppsmötet som föregår kvällens toppmöte.

– Det kom inga nya förslag från den grekiske ministern. Vi har bett honom att mycket snabbt komma med väldigt konkreta förslag om hur den grekiska regeringen på ett trovärdigt sätt tänker ta landet ur krisen, sade, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem efter mötet.

En telefonkonferens ska hållas i morgon förmiddag för att diskutera det utlovade förslaget.

Flera finansministrar var inför mötet skeptiska till att förhandla en nedskrivning av den grekiska statsskulden som de flesta ekonomer anser vara ohållbar.

– Alla som känner till EU-fördraget vet att det är förbjudet, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble som fick stöd av Slovakiens och Finlands finansministrar.

– Vi måste förstås fundera på Greklands roll inom eurogruppen över huvud taget, sade Finlands finansminister Alexander Stubb.

Efter eurogruppsmötet samlas stats- och regeringscheferna i Bryssel för att diskutera läget i Grekland..

Tisdagen inleddes med att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gjorde sitt första offentliga framträdande efter söndagens grekiska folkomröstningsnej.

– Det finns de i EU som, öppet eller i hemlighet, trycker på för att utesluta Grekland ur eurozonen. Jag är inte för ett Grexit, sade Juncker som får stöd av sin ekonomikommissisonär Pierre Moscovici anser att ett Grexit är det värsta som kan hända.

– Det vore ett misslyckande, ett hemskt misstag, ett gemensamt misstag. Kommissionen vill inte ha det, sade Moscovici.

Men EU:s eurokommissionär, letten Valdis Dombrovskis, öppnar för att Grekland kan komma att lämna valutasamarbetet.

– [Ett Grexit] är sannerligen inte vårt mål […] men om förtroendet inte byggs upp igen och om det inte finns något trovärdigt reformförslag kan det inte uteslutas, sade Dombrovskis.

I morgon onsdag ska den grekiske premiärministern Alexis Tsipras debattera med ledamöterna i EU-parlamentet.