Annons

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras i möte med EU:s viktigaste ledare. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europa inväntar grekisk folkomröstning

Långivarna och Tysklands Angela Merkel väntar på resultatet i den utlovade grekiska folkomröstningen innan några nya krislån kan komma på tal.

Den grekiska regeringen skickade på tisdagseftermiddagen in en formell begäran om att förlänga det krisprogram som löpte ut natten till i dag och att få ett nytt krislån. Men eurogruppen, som samlar euroländernas finansministrar, avvisade budet med motiveringen att det kommit inför sent.

– En förlängning av programmet är helt enkelt inte möjlig. Det som kan ändras är den grekiska regeringens hållning som lett till denna beklagliga situation, sade eurogruppens ledare Jeroen Dijsselbloem några timmar innan krisprogrammet löpte ut och ett tidigare lån på motsvarande 15 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF, förföll. Ett lån som Grekland inte betalade tillbaka.

Begäran om ett nytt, tredje krislån på motsvarande 270 miljarder kronor för att täcka amorteringar under de två kommande åren ska behandlas under ett ytterligare telefonmöte mellan eurozonens finansministrar under onsdagskvällen. Men utsikterna är bleka enligt Dijsselbloem och att det är ”svårt att föra konstruktiva samtal” med den grekiska regeringen.

– De politiska omständigheterna och den politiska hållningen hos den grekiska regeringen verkar inte ha ändrats – vi inväntar självfallet fortfarande folkomröstningen, sade han och tillade att ett villkoren för ett sådant lån troligtvis kommer bli ännu tuffare.

– Även i ett nytt program kommer det finnas strikta villkor. Problemen i Greklands ekonomi, finanser och banker har förvärrats vilket kräver ännu hårdare villkor än de som vi pratat om hittills.

Också den tyska förbundskanslern Angela Merkel säger nej till att diskutera nya förslag innan söndagens folkomröstning äger rum. En folkomröstning som många EU-ledare menar handlar om huruvida Grekland säger ja eller nej till euron.

– Innan en folkomröstning, så som är planerad, genomförts kommer vi inte att förhandla om något alls, sade Angela Merkel till kristdemokratiska partikamrater på tisdagen.

På onsdagsförmiddagen rapporterar Financial Times att den grekiska regeringen har skickat in ytterligare ett förslag där man med några mindre undantag går med på långivarnas förslag från i fredags. Detta under förutsättning att landet beviljas en förlängning av det nu avslutade krisprogrammet och ett nytt, tredje krislån.

Den tyske finansminstern Wolfgang Schäuble avvisar dock de senaste grekiska buden med att "situationen är en helt annan i dag" än i förra veckan då långivarnas bud lades fram och att ingen ny uppgörelse kan nås innan söndagens folkomröstning.

– Något att avvisa, något att anta existerar inte längre. För närvarande finns det ingen grund för seriösa åtgärder, sade Schäuble som anser att den grekiska regeringen inte längre är pålitilig att förhandla med.

En klar majoritet av grekerna har i tidigare opinionsmätningar uttalat ett starkt stöd för att vara kvar i valutaunionen. Men i sonderingar efter att folkomröstningen annonserats är stödet för ett nej större än ett ja. Dock minskade avståndet mellan ja- och nejsägarna efter att de grekiska bankerna stängde i måndags.

Att det grekiska, andra krisprogrammen löpt ut innebär Grekland går miste om 117 miljarder kronor i tidigare överenskomna krislån och inte längre kan amortera andra lån eller finansiera utgifter som statliga löner och pensioner.

I dag ska även Europeiska centralbanken besluta huruvida krislånen till de grekiska bankerna ska fortsätta. 

Den 20 juli förfaller ett lån till Europeiska centralbanken på motsvarande 32 miljarder kronor.