Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern vill stänga gräns för flyktingar

Det ungerska regeringspartiet planerar att stänga landets södra gräns. Samtidigt pekar Europarådet på omfattande rasism i landet.

Antalet asylsökande som kommer till Ungern har ökat påtagligt från 43 000 i fjol till runt 50 000 under årets fem första månader. Regeringens svar är att stänga landets gränser

– Regeringspartiet Fidesz parlamentsgrupp överväger att utarbeta ett lagförslag för att stänga den södra gränsen med rättsliga medel, sade Antal Rogán till radio Kossuth, rapporterar Reuters.

Ungern gränsar i söder till Kroatien, Serbien och Rumänien som inte är med i passunionen Schengen.

Internationell rätt som Ungern skrivit under gör gällande att alla personer har rätt att ansöka om asyl.

Den ungerska regeringen under premiärminister Viktor Orbán för en allt striktare linje mot flyktingar och invandrare. I förra veckan publicerade den ungerska nyhetssajten index.hu bilder på vägskyltar som ska sättas upp utmed Ungerns gränser. På skyltarna står bland annat ”Om du kommer till Ungern får du inte ta jobb från ungrare”.

– Detta är ett uttalande och meddelande för dem som vill komma in i Ungern och EU, sade regeringstalespersonen Zoltán Kovács, rapporterar hungarytoday.nu.

Europarådet pekar i en rapport på tisdagen på omfattande rasism och främlingsfientlighet i landet.

”Hets mot folkgrupp är inte begränsat till extrema partier och grupper utan förekommer över hela det politiska spektrat. Som en följd av ett klimat där man kan gå ostraffad har nedsättande yttranden om romer, judar, HBTQ-personer, asylsökande och flyktingar blivit vardagsmat i det offentliga rummet. En del media publicerar eller sänder uppenbart rasiskt material”, heter det i rapporten.

Premiärminister Orbán är en av de hårdaste motståndarna till EU-kommissionens förslag att fördela flyktingar som flyr tull EU och kallar det ”absurt, nästintill galet”.

Orbán har även efterlyst en debatt om att återinföra dödsstraffet i Ungern.

I morgon onsdag väntas EU-parlamentet rösta om en resolution om situationen i Ungern.