Hittills har det varit gratis att köra på det tyska motorvägarna, Autobahn. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk vägskatt riskerar EU-domstol

EU-kommissionen menar att den planerade tyska vägavgiften är diskriminerande mot andra medborgare i unionen.

I fjol presenterade den tyske trafikministern Alexander Dobrindt ett förslag om en vägskatt som ska gälla från 2016. De flest typer av vägar omfattas och alla förare oavsett nationalitet måstebetala. Men för tyska medborgare sänks samtidigt fordonsskatten vilket i praktiken innebär att vägskatten bara kommer att belasta utländska trafikanter. 

Tidigare har transportkommissionär Violeta Bulc varnat Tyskland för att en sådan vägskatt kan strida mot EU-regler som säger att medlemsländerna inte får diskriminera medborgare från andra medlemsländer. I förra veckan beslutade Bulc att inleda ett överträdelseförfarande mot Tyskland, det första steget mot att dra ett medlemsland inför EU-domstolen.

Tyskland har nu två månader på sig att reagera på kommissionens beslut.

Även Österrike och Nederländerna har övervägt att dra Tyskland inför domstol om landet inför skatten.