Tysklands biträdande förbundskansler tillika tyska socialdemokraters ledare Sigmar Gabriel och den grekiske premiärministern Alexis Tsipras. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk S-ledare till Grekland: DET RÄCKER!

Ytterligare en förhandling mellan Grekland och långivarna har misslyckats. Det slutliga beslutet om landets framtid tas i veckan.

Söndagens förhandlingar mellan den representanter för den grekiska regeringen och långivarna varade bara i 45 minuter.

”Samtalen lyckades inte då det återstår ett betydande glapp mellan den grekiska regeringen och [de tre långivarnas] gemensamma krav, heter det i ett uttalande från EU-kommissionen.

Tillsammans med Internationella valutafonden IMF och Europeiska centralbanken representerar kommissionen långivarsidan vid de tekniska förhandlingarna om villkoren för att Grekland ska få ett krislån på motsvarande 67 miljarder kronor.

– Detta är allvarligt, mycket, mycket allvarligt. Det verkar som att [Greklands premiärminister Alexis] Tsipras inte vill ha någon överenskommelse, citerar nederländska Volkskrant en EU-tjänsteman med insyn i förhandlingarna.

Tjänstemannens föraning stärks av ett uttalande från Tsipras som återges i hans vänsterpartistiska Syrizapartis tidning Avgi på söndagen.

– Om Europa vill ha splittring och slaveri kommer vi ta steget fullt ut och vägra. Vi kommer säga det stora nejet och kommer strida för folkets värdighet och vårt självbestämmande, sade Tsipras.

Risken att Grekland antingen lämnar eurosamarbetet eller går i konkurs – eller både och – har ökat markant efter de senaste veckornas resultatlösa möten. Även på högsta politiska nivå talas nu om ett Grexit, något som för bara någon månad sedan var tabu.

– Tyvärr förpliktigar den grekiska regeringens hållning oss att ta alternativen med i beräkningarna, såsom ett Grexit, sade Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt, rapporterar Knack.

Frågan om ett Grexit ska enligt nyhetsbyråerna Reuters och AFP ha diskuterats på det informella eurogruppsmötet i slovakiska Bratislava i fredags.

Tysklands biträdande förbundskansler tillika tyska socialdemokraters ledare Sigmar Gabriel kritiserar den grekiska regeringen hårt.

“Inte bara tiden är knapp utan överallt i Europa utan även tålamodet. Överallt i Europa växer opinionen: DET RÄCKER!”, sade Gabriel i ett utspel till Bild.

– Europa och Tyskland kommer inte att låta sig utpressas. Och vi kommer inte att låta tyska löntagare och deras familjer betala för de överdrivna vallöften från den delvis kommunistiska regeringen.

Söndagens misslyckade möte innebär att de tekniska förhandlingarna brutit samman och att frågan om huruvida Grekland ska få lånet tas på politisk nivå i eurogruppen som samlar de 19 euroländernas finansministrar. Dess nästa möte är på torsdag och då deltar även IMF-chefen Christine Lagarde.

När Cypern för två år sedan befann sig i en liknande situation ställdes landets regering inför ett ultimatum: gå med på EU-kraven eller ECB stryper sina krislån till cypriotiska banker. Utan lånen riskerade det cypriotiska finansiella systemet att kollapsa. På onsdag träffas ECB:s högsta ledning som då väntas ta ett beslut om motsvarande krislån till grekiska banker.