Med hänvisning till artikel 175 i EU-parlamentets arbetsordning skjuter talman Martin Schulz upp onsdagens omröstning om en TTIP-resolution.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Talman griper in – TTIP-omröstning skjuts upp

EU-politiker skyller på varandra när parlamentet misslyckas att komma överens om investerarskyddet ISDS. Talmannens oväntade beslut ifrågasätts av svenska parlamentariker.

EU-parlamentets talman, tyske socialdemokraten Martin Schulz, beslutade i sista stund på tisdagen att avblåsa dagens planerade omröstning om en rapport om förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.

Schulz menade att det inkommit alltför många ändringsförslag – fler än 200 – och att frågan måste skickas tillbaka till handelsutskottet. Även dagens debatt i frågan skjuts upp.

EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) från högergruppen EPP menar dock att talmannens beslut är politiskt motiverat och att Schulz gått in för att hjälpa sin socialdemokratiska partigrupp S&D.

”Socialdemokraterna insåg sent omsider att de inte hade majoritet för den protektionistiska linje de valt att driva.”, skriver Fjellner på sin blogg.

Inför dagens omröstning gjorde S&D-gruppen en kovändning från tidigare hållning och krävde att investerarskyddet ISDS inte ska ingå i handelsavtalet. Ett sådant krav väntades även få stöd av parlamentets vänstergrupp, den gröna gruppen och ledamöter på den yttersta högerkanten.

Tyske socialdemokraten Bernd Lange, som ansvarar för rapporten, skyller i stället på bristande kompromissvilja från EPP och liberala Alde-gruppen. Han menar att ändringsförslaget om att skrota ISDS med ”100 procents säkerhet” gått igenom i omröstningen men att EPP och Alde då skulle ha fällt hela resolutionen och parlamentet skulle stått utan ståndpunkt i frågan.

– Att det inte finns någon resolution [… ] är EPP:s ansvar, sade Bernd Lange under en presskonferens på onsdagen.

Annons

Han och hans partigrupp hoppas kunna övertala Alde och EPP att ställa sig bakom S&D:s krav tills omröstningen kommer äga rum.

Kritik mot Schulz och S&D-gruppens agerande kommer även från andra partigrupper i parlamentet.

Miljöpartiets Peter Eriksson, som liksom hans gröna partigrupp vill ha bort ISDS-klausulen, menar att ”talmannen spelar ett politiskt spel på de folkvaldas bekostnad”.

– Utgången av omröstningen om TTIP var osäker som en följd av att den socialdemokratiska gruppen var splittrad och kunde ha avgjort [dagens] omröstning så att skiljedomsmekanismen ISDS skulle ha fallit bort, sade Eriksson i ett uttalande.

– Detta beteende skadar parlamentets rykte. Min rekommendation är [att S&D-gruppen] utvecklar sin egen interna dispytlösningsmekanism, sade Alde-gruppens ledare, belgaren Guy Verhofstadt.

Vänstergruppen GUE/NGL:s Malin Björk (V) firar dock att omröstningen skjuts upp.

– Detta är inget annat än bakläxa för utskottet [där ISDS-klausulen fick godkänt]. Detta är en delseger för oss som värnar demokrati, miljö och arbetsrätt, sade Malin Björk i ett uttalande.

Rapporten hänvisas nu tillbaka till handelsutskottet. En ny omröstning i plenum kan komma i slutet av juni eller mer troligt under juli.