EU har tidigare stegvis sänkt de avgifter som mobiloperatörerna får ta ut för mobilanvändning i andra medlemsländer.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Roamingavgifter slopas helt

Från mitten av 2017 blir kostnaden att använda mobiltelefon i ett annat EU-land lika stor som i hemlandet.

Efter långa förhandlingar enades medlemsländerna och EU-parlamentet natten till tisdag preliminärt om ett stort paket som ska sudda ut de digitala gränserna i unionen. 

EU-parlamentets ståndpunkt när förhandlingarna började var att roamingavgifter ska förbjudas 2016. Men medlemsländerna ville ha en övergångsperiod och att kommissionen först i mitten av 2018 utvärderar huruvida roamingavgifterna ska slopas.

Kompromissen blir att det sätts ett tak på roamingavgifterna som börjar gälla i april nästa år. 15 juni 2017 slopas avgifterna helt. För att förhindra missbruk – exempelvis att en person i ett medlemsland med dyrare mobilavgifter köper ett SIM-kort i ett annat medlemsland med lägre avgifter och använder detta permanent i sitt hemland – kommer det att sättas ett tak för hur många minuter och megabyte som kan användas utan roamingavgifter i andra medlemsländer.

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP) välkomnar överenskommelsen.

– I vår uppkopplade värld blir den digitala agendan allt viktigare och jag är glad över detta historiska beslut som kommer att främja resande konsumenter och företagare inom EU och därmed stärka vår konkurrenskraft och främja innovation och tillväxt, säger Wikström i en kommentar.

I paketet ingår även det som kallas nätneutralitet – att internetoperatörer inte ska få blockera eller strypa vissa tjänster och innehåll på nätet. Här blev kompromissen att internettrafik får begränsas bara i undantagsfall som en cyberattack. Även vissa tjänster som nödsamtalssystem eller medicinska operationer via nätet ska få företräde framför andra.

Detaljerna i den preliminära överenskommelsen måste nu mejslas fram för att sedan formellt godkännas av medlemsländerna och EU-parlamentet.