I det skotska självständighetsomröstningen var rösträttsåldern 16 år. Arkivbild.

Bild: habeebee

Hoppa till artikelns andra spalt.

Minderåriga kan få rösta i brittisk EU-omröstning

Premiärminister David Cameron öppnar för att ge 16-17-åringar rätt att rösta i den kommande folkomröstningen.

– Jag anser att [det brittiska underhuset] borde rösta om [att ge rösträtt till 16-17-åringar], sade premiärminister David Cameron under en debatt i underhuset på onsdagen, rapporterar The Guardian. Premiärministern är dock mot att sänkta rösträttsåldern för folkomröstningen.

När skottarna i höstas röstade om självständighet från övriga Storbritannien var rösträttsåldern 16 år. Flera opinionsundersökningar visar att stödet för EU-medlemskap är betydligt högre bland yngre britter än bland äldre.

The Guardian rapporterar även att Storbritannien och David Cameron har fått en egen punkt på dagordningen när EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas i Bryssel om två veckor. Han väntas då presentera sina krav inför den omförhandling av landets EU-medlemskap som ska föregå folkomröstningen.