Angela Merkel, Alexis Tsipras och François Hollande under torsdagens toppmöte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel om Greklandsförhandlingar: lördagen avgörande

Grekland har fram till lördag klockan två att lägga fram ett nytt kompromissförslag.

För fjärde gången på en vecka misslyckades finansministrarna i eurogruppen på torsdagen att komma överens med Grekland om de villkor som landet måste uppfylla för att få ett krislån på motsvarande 67 miljarder kronor. Nästa möte är på lördag.

– Eurogruppen på lördag är av avgörande betydelse då tiden håller på att rinna ut, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter torsdagens EU-toppmöte. Tidigare på dagen sade hon att förhandlingarna snarare gått bakåt än fram.

Inför lördagens eurogruppsmöte, som beräknas börja 14:00, ska den grekiska regeringen presentera ett motförslag till det förslag som institutionerna – EU-kommissionen, IMF och ECB – presenterat. Långivarnas förslag liknar ett ”ultimatum med flexibilitet” – det är deras sista bud men om grekerna kommer fram med andra sätta att spara pengar så kan det accepteras.

Men den grekiske finansministern Yanis Varoufakis menar att många av institutionernas förslag är "absurda".

– Den grekiska sidan har vänt ut och in på sig för att anpassa sig till några rätt konstiga krav från institutionerna, sade Yanis Varoufakis till irländska radio RTÉ på fredagen och gav som exempel en höjning från 13 till 23 procent av hotellmomsen mitt under turistsäsongen.

Han hävdar att målet är att hålla kvar Grekland i valutasamarbetet, men inte till vilket pris som helst.

–Vårt åtagande att vara kvar i eurozonen är absolut, sade Varoufakis som dock tillade att han inte kommer sätta sin namnteckning på ett avtal som är ”uppenbart ogenomförbart”.

På tisdag i nästa vecka förfaller ett grekiskt lån till IMF som landet inte tros ha pengar att betala tillbaka. Senast på måndag måste det finnas en uppgörelse för att det grekiska, och en rad andra nationella parlament i euroländerna, ska hinna godkänna det.