Annons

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker: Greklandsuppgörelse i sikte

Grekland och långivarna har 48 timmar på sig att förhandla fram en slutlig överenskommelse. Långivarna är försiktigt positiva men kompromissen kan bli svår att få genom det grekiska parlamentet.

Slutsatsen efter måndagens eurotoppmöte i Bryssel är att de senaste grekiska besparingsförslagen utgör en grund för att nå enighet men att tiden är knapp.

– [Den grekiske] premiärministern Tsipras och institutionerna ska nu arbeta tillsammans så att eurogruppen kan nå ett resultat på onsdag som kan presenteras på torsdag morgon, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Han syftade på de tekniska förhandlingar som förs mellan representanter från Grekland och från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

De ska fram till onsdag kväll, då finansministrarna i eurogruppen träffas igen för att utvärdera situationen, förhandla om de återstående detaljerna i besparingsförslagen. På torsdag och fredag samlas de 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för det årliga junitoppmötet.

– Jag är övertygad att vi kommer att nå en slutlig överenskommelse under denna vecka av den enkla anledningen att vi måste nå en överenskommelse denna vecka, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Även Frankrikes president François Hollande var positiv till de senaste grekiska förslagen som bland annat innehåller höjda skatter för företag och rika och en höjning av pensionsåldern.

– Vi rör oss mot en uppgörelse, sade Hollande efter eurotoppmötet.

Hans tyska kollega, förbundskansler Angela Merkel, var dock något försiktigare.

– De förslag som Grekland presenterar innebär vissa framsteg. Men det står också klart att mycket arbete återstår och att tiden för det är mycket knapp, sade Angela Merkel som fick medhåll av Internationella valutafondens chef Christine Lagarde.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras menade att det nu är upp till långivarna att besluta om Greklands öde.

– Bollen ligger nu på de europeiska institutionernas planhalva, sade Tsipras.

Men en kompromiss måste även godkännas i det grekiska parlamentet och i en rad andra euroländers parlament. På tisdagen sade biträdande talman i det grekiska parlamentet, Syrizapolitikern Alexis Mitropoulos, att det kan bli svårt för premiärminister Tsipras att hitta nödvändigt stöd.

– Jag tror att detta program som vi ser det […] blir svårt att få godkänt hos oss, sade Mitropoulos till Mega TV, rapporterar Reuters.