Sveriges finansminister Magdalena Andersson på möte med europeiska kollegor i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Inte enkelt förenkla blanketter i EU

Hur många rutor ska en momsblankett ha? Det är en av midsommaraftonens gåtor för EU:s finansministrar.

På midsommarafton träffas EU-ländernas finansministrar till en diger dagordning. En av de till synes mindre frågorna, att förenkla momsredovisningen, har visat sig vara en svår nöt att knäcka.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är positiv till en gemensam momsblankett, inte minst eftersom det skulle underlätta för företag som bedriver handel med flera olika medlemsstater. Fast å andra sidan finns det gränser för hur långt Sverige är villigt att gå.

– I Sverige har vi jämfört med många länder, en väldigt enkel momsdeklaration Vi vill undvika att det blir krångligare för svenska företag, säger Magdalena Andersson till Europaportalen.

När EU-kommissionen presenterade förslaget för snart två år sedan hägrade tre möjliga förbättringar. De administrativa bördorna för företagen skulle minska, informationsutbytet mellan medlemsstaterna skulle underlättas och systemet skulle bli mer bedrägerisäkert, resonerade kommissionen. Sedan dess har frågan stötts och blötts.

För skillnaderna mellan ländernas momsblanketter och kontrollkultur är stora. I ett land har företagaren fem rutor att fylla i medan motsvarande blankett i exempelvis Italien har flera hundra rutor som pockar på uppmärksamhet.  

– Vissa tycker att de här uppgifterna behöver vi absolut ha och andra länder tycker motsatsen, förklarar en av ministerrådets förhandlare till Europaportalen och konstaterar lugnt:

–Det kan vara svårt att överge det kontrollsystem man har.

Finansminister Andersson tonar ner eventuella förväntningar.

–Det är möjligt att man inte kommer att nå någon uppgörelse, säger Magdalena Andersson.