Storbritanniens premiärminister David Cameron och Greklands premiärminister Alexis Tsipras väntas stå i fokus under veckans EU-toppmöte. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grexit och Brexit på EU-toppmöte

Grekland och Storbritannien väntas bli heta frågor under veckans EU-toppmöte.

Efter att det skett en ljusning i förhandlingarna mellan den grekiska regeringen och långivarna EU och Internationella valutafonden, IMF, i början av veckan verkar stämningen återgått i moll.

IMF anser att de grekiska kompromissförslagen inte är tillräckligt långtgående, rapporterar Le Monde. I kväll träffas eurogruppen för att diskutera förslagen med målet att kunna lägga fram ett avtal som kan godkännas under torsdagens och fredagens toppmöte i Bryssel.

Under onsdagsförmiddagen kom även uppgifter om att premiärminister Alexis Tripras sagt till den grekiska regeringen att långivarna inte accepterar förslagen.

"Antingen vill de inte ha något avtal eller så tjänar [långivarna] vissa intressen i Grekland", twittrade Tsipras som innan kvällens eurogruppsmöte träffar EU-kommissionens Jean-Claude Juncker, IMF:s Christine Lagarde, Europeiska rådets Donald Tusk och eurogruppens Jeroen Dijsselbloem.

Under toppmötet, där de 28 medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas, ska även den brittiske premiärministern David Cameron berätta om sina planer inför den kommande omförhandlingen av Storbritanniens EU-medlemskap. Dock misstror en majoritet av britterna i en färsk opinonsundersökning att Cameron lyckas få en bra uppgörelse med EU.

En annan het fråga på mötet är migration och en jämnare fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Flera länder som Tjeckien, Polen, Baltländerna och Spanien motsätter sig att fördelningen ska vara obligatorisk, medan bland annat Sverige och Tyskland är för. Italiens premiärminister Matteo Renzi har tidigare sagt att övriga medlemsländer måste ta emot ännu fler flyktingar.

Eu-kommissionen, som ligger bakom förslaget, står dock fast vid att fördelningen ska vara obligatorisk. Tidigare försök med att ha frivillig fördelning resulterade att få länder tog emot flyktingar.

Enligt ett utkast till slutsatser, alltså det dokument som EU-ledarna ska enas kring, väntas toppmötet skjuta upp beslutet om omfördelningen till slutet av juli.

Stats- och regeringscheferna kommer även diskutera försvars- och säkerhetsfrågor som terrorism och läget i Ukraina och Ryssland. Unionens utrikeschef Federica Mogherini väntas bli uppmanad att om ett år presentera den globala EU-strategi som hon arbetar med. Strategin är en fråga som Sverige länge tryckt på för att EU ska utforma.

De fem ordförandenas rapport om eurosamarbetets framtid ska också diskuteras av stats- och regeringscheferna.

Uppmärksamhet kommer även att ägnas åt frihandelsavtalet med USA, Junckerfonden och den digitala inre marknaden. Dock väntas EU-ledarna bara få en genomgång av läget och slutligen ställa sig bakom en uppmaning att de kommer på plats så snart som möjligt.