Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Bild: Die Linke

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland säger nej – skjuter upp återbetalning

Grekland insisterar att långivarnas bud är oacceptabelt och skjuter överraskande upp låneåterbetalning trots att pengarna påstås finnas.

I dag fredag förfaller ett tidigare lån på motsvarande 2,8 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF. Men den grekiska regeringen har oväntat skjutit upp denna och ytterligare tre återbetalningar till slutet av månaden. Att klumpa ihop inbetalningar som förfaller tätt in på varandra är tillåtet enligt tidigare praxis för IMF som enligt uppgift vad den som lade fram förslaget att göra så.

Enligt den grekiske ekonomiministern Giorgos Stathakis har landet pengarna men valde ändå att skjuta upp dagens inbetalning.

– Det är korrekt, svarade Stathakis på frågan om huruvida landet har pengarna men valde att inte betala tillbaka i en intervju med BBC:s Radio 4 på fredagsmorgonen.

Så sent som i onsdags sade premiärminister Alexis Tsipras att det inte var någon oro att Grekland skulle betala tillbaka lånen.

I det vänsterpartistiska regeringspartiet Syriza växer dock motståndet mot långivarnas krav. Ett femsidigt kompromissförslag från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdagen beskrivs av ledamöter i partiet som ”chockerande, provokativt, skamligt och vanärande”, enligt The Guardian.

Tsipras själv är mycket kritisk.

– Sådana extremistförslag kan inte accepteras av den grekiska regeringen. Alla måste förstå att det grekiska folket har lidit mäkta under de senaste fem åren och vissa måste sluta spela spel på deras bekostnad, citerar hans medarbetare honom.

Långivarna föreslår bland annat att statens ska minska pensioner med motsvarande 0,5 procent av bruttonationalprodukten, BNP, och dra in momsskatter för motsvarande en procent av BNP, rapporterar Kathimerini.

Det förekommer även spekulationer att regeringen kommer att utlysa nyval om ingen acceptabel kompromiss kan nås.

Tidigare var planat att Tsipras skulle återvända till Bryssel i dag fredag, Men istället stannar han i Aten för att redogöra för läget inför det grekiska parlamentet.

Vissa euroländers parlament måste hinna godkänna en eventuell överenskommelse vilket gör att en uppgörelse bör nås innan sista juni. EU-kommissionen uppskattar att detta måste ske innan nästnästa vecka.