David Cameron och Donald Tusk inför torsdagens toppmöte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ordförande till Storbritannien: Grundläggande värden inte till salu

Storbritannien försök att ändra regler för landets EU-medlemskap har fått sin formella start.

Under torsdagens EU-toppmöte presenterade Storbritanniens premiärminister David Cameron formellt sina planer att hålla en folkomröstning om landets EU-medlemskap för de övriga stats- och regeringscheferna.

– Jag är särskilt glad att processen med brittiska reformer, omförhandling och folkomröstningen som ska hållas nu på riktigt har kommit igång, sade David Cameron efter mötet.

Cameron gick under mötet inte in på konkreta förslag och enligt uppgift ska ingen stats- och regeringschef ha bett att få säga något efter presentationen. Man enades bara om att samtalen ska fortsätta på EU-toppmötet i december.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som är Camerons motpart i den kommande omförhandlingen inför omröstningen, ställde efter mötet vissa villkor.

– En sak ska stå klart redan från början: Europeiska unionens grundläggande värden är inte till salu och är inte förhandlingsbara. Vi ska ta hänsyn till brittisk oro men bara på ett sätt som är säkert för hela Europa, sade Tusk.