Annons

En ledamot i Europaparlamentet ställer fram den brittiska flaggan i plenum.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slaget om Europa har börjat

Om Storbritannien skulle lämna EU skulle det allvarligt försvåra möjligheterna för ytterligare liberaliseringar inom unionen. Det skriver Zebulon Carlander och Emma Ophus, ledamöter i Moderata Studenters internationella arbetsgrupp.

Efter det brittiska valet kan man säga att slaget om Storbritannien är över och att nu har slaget om Europa börjat.

Ett av premiärminister David Camerons och de konservativas främsta vallöften var att om två år anordna en folkomröstning om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Samtidigt ska han försöka förhandla med resten av EU-medlemmarna om att förändra unionen.

Storbritannien har länge varit en av Sveriges allierade inom den Europeiska Unionen. Våra intressen och värderingar är liknande på många frågor: handel, jobb och tillväxt bara för att nämna några.

Om Storbritannien skulle lämna EU skulle det allvarligt försvåra möjligheterna för ytterligare liberaliseringar inom unionen. I ett scenario där Storbritannien inte är med längre är det troligt att koalitionen av stater som vill se ytterligare betoning inom EU på handel, på jobbskapande och fortsatt utvidgning är kraftig försvagad.

Organisationen British Influence publicerade tidigare i år en utmärkt rapport som visar att Storbritannien redan idag utövar mycket inflytande inom EU men att mer kan göras.

Storbritannien har en naturlig ledarroll att spela när det kommer till frågor som handel, liberalisering av marknader men även andra frågor. Vi borde samarbeta för att förbättra unionen inifrån.  Därför måste Sverige och svenska makthavare från alla samhällsområden gå ut och vara tydliga med att britterna behövs i EU.

Zebulon Carlander
Ledamot i Moderata Studenters internationella arbetsgrupp.

Emma Ophus
Ledamot i Moderata Studenters internationella arbetsgrupp.