EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M). Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Parlamentsutskott stoppade Hökmarks bankreform

EU-parlamentet får återgå till förhandlingsbordet efter att Gunnar Hökmark misslyckats att få igenom en ny bankreform.

Gunnar Hökmark (M) leder arbetet med den så kallade bankstrukturlagstiftningen i parlamentet.

Kommissionens ursprungliga förslag är att storbanker måste dela upp sin verksamhet i olika delar för att minska risken för småsparare om bankerna går omkull. Traditionell in- och utlåning ska hållas skild från riskfylld spekulation med värdepapper och dylikt.

Inför tisdagens omröstning i parlamentets ekonomiutskott om hans betänkande i frågan var den moderate parlamentarikern segerviss.

”Jag känner mig säker på det blir en majoritet som är tydlig men det ska bli roligt att se voteringsresultatet efter ett års arbete med denna bankreform”, skrev Gunnar Hökmark på sin blogg.

Men efter en utdragen, enligt uppgift kaotisk omröstning,  stoppade de socialdemokratiska, gröna och vänsterpartistiska grupperna hela förslaget med en rösts marginal: 30 mot 29. Mot röstade även grupplösa parlamentariker och EU-skeptiska Ukip.

Hökmark är förvånad att betänkandet röstades ned men är nöjd med att hans linje om att inte tvinga  banker att dela upp verksamheten fick stöd av en majoritet.

– Det finns en majoritet för det förhållningssättet i utskottet, säger Gunnar Hökmark till Europaportalen.

Att hela betänkandet föll skyller han på att grupplösa EU-parlamentariker och brittiska EU-kritiska Ukip röstade mot.

– Ukip ville jävlas med konservativa Tories och gjorde tvärt om mot vad de sagt vid tidigare överläggningar.

En av kritikerna till Hökmarks förslag, den tyske gröne EU-parlamentarikern Sven Giegold, menar att kommissionens ursprungsförslag urvattnades och att förespråkarna, de liberala och högergrupperna i parlamentet, gick finanslobbyns ärenden.

– Hökmarks strategi att till varje pris driva igenom sin lobbistdrivna rapport hindrades av ett samordnat motstånd från socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister, sade Giegold i ett uttalande efter omröstningen.

Även tysken Jakob von Weizsäcker, som ansvarar för frågan för socialdemokratiska S&D-gruppens räkning, är nöjd med att Hökmarks rapport fick tummen ned.

– Banklobbyisternas frammarsch har vi tills vidare stoppat, sade von Weizsöcker i en kommentar.

Gunnar Hökmark avvisar dock kritiken.

– Det är fel. Det stämmer lika mycket som att jag går de italienska, franska och svenska regeringarnas ärenden, säger han och syftar på de inte heller vill ha en tvingande uppdelning av storbanker.

Nedröstningen innebär nu parlamentarikerna måste sätta sig ned igen och kompromissa fram en text inför förhandlingarna med medlemsländerna. Inte heller bland medlemsländerna finns i dagsläget någon enighet i frågan.