Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Labour: Villkora invandring – sedan folkomrösta

De brittiska socialdemokraterna ändrar sig och vill se en folkomröstning om landets EU-medlemskap. Men först måste den fria rörlighet i EU omregleras menar partiföreträdare.

En av Labours partiledarkandidater Andy Burnham som beskriver sig själv som "starkt pro-europeisk" sade i BBC:s politiska söndagsprogram att Labour har ändrat sig och inte bara stödjer en EU-omröstning utan också att den tidigareläggs för att undvika en utdragen period av osäkerhet.

Andy Burnham sade att premiärminister David Cameron först måste få EU att gå med på att Storbritannien ska kunna villkora invandringen. Ett av villkoren ska vara att ingen EU-medborgare som kommer till landet ska få  sociala förmåner de första två åren.

–      Vi ska ha fri rörlighet i EU men inte friheten att kräva [bidrag], sade Andy Burnham.

–      Det är min övertygelse att det ligger i Storbritanniens intresse att stanna i unionen. Men jag varnar för att vi bara kan vinna den debatten om vi får ett trovärdig reformpaket om invandring. Allmänheten efterfrågar det, sade Andy Burnham i intervjun och tillade att utan ändrade regler för invandring kommer Storbritannien att lämna EU.