Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-skydd för visselblåsare efterfrågas

EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp kräver att kommissionen tar fram lagstiftning som ska skydda personer som avslöjar oegentligheter.

Tyske EU-parlamentarikern Peter Simon som är socialdemokratiska S&D-gruppens talesperson i det nytillsatta utskottet för skattegranskning vill att visselblåsare och journalister som avslöjar skandaler i allmänhetens intresse ska få ett rättsligt skydd i EU.

– Det faktum att dessa människor utsätts för förtryck av offentligheten på grund av de visat prov på av civilkurage är helt oacceptabelt. EU-kommissionen måste omsider presentera ett EU-omfattande rättsligt ramverk som skyddar dessa personer från åtal, sade Peter Simon i ett uttalande som kommer efter en utfrågning i Europaparlamentet med personer som låg bakom avslöjandet av luxemburgska skatteavtal med multinationella storföretag.

Luxemburgska myndigheter har åtalat den franske journalisten Edouard Perrin för dennes involvering i avslöjandet.