Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

David Cameron skärper invandringspolitiken

Premiärminister David Cameron vill försvåra för utlänningar att olovligen stanna i Storbritannien och minska behovet av kvalificerad invandrad arbetskraft.

Under fjolåret invandrade 641 000 personer till Storbritannien, visar siffror från landets statistikmyndighet ONS.

På torsdagen höll återvalde premiärminister David Cameron ett tal där han presenterade ett nytt lagförslag som drastiskt ska minska invandringen.

– Okontrollerad invandring kan skada vår arbetsmarknad och trycka ned lönerna, sade David Cameron.

När hans konservativa Tories kom till makten 2010 lovade han att få ned invandringen till tiotusentals – alltså under 100 000. Ett mål som ännu ligger i fjärran.

Förslaget innehåller tre delar: slå till mot invandrare som olagligen stannar kvar i landet, nya regler för arbetsmarknaden för att minska behovet av kvalificerad invandrad arbetskraft och omförhandling med Bryssel om EU-migranter.

Regeringen har inte presenterat någon undersökning som visar omfattningen av problemet.

Trycket ska öka på dem som anställer, huserar eller utfärdar bankkonton till personer som olagligt uppehåller sig i landet.

– När vi väl funnit de olagliga invandrarna behöver vi bli tuffare att få bort dem, sade Cameron som vill att alla, förutom asylsökande,  invandrare ska skickas hem direkt efter de begått ett brott och att överklagan kan ske först när de lämnat Storbritannien.

– För brottslingar som ska deporteras ska vi inrätta satellitspårningsfotbojor så vi alltid vet exakt var de är.

Med vidareutbildning och nya lärlingsjobb vill premiärministern minska behovet av kvalificerade utländska arbetare. En ny myndighet ska inrättas som ska slå till mot exploatering av invandrad arbetskraft.

David Cameron underströk behovet att förhandla om förutsättningarna för EU-migranter.

– Förändringar i välfärdssystemet för att minska EU-migrationen kommer att bli ett absolut krav i omförhandlingarna [av det brittiska EU-medlemskapet], sade David Cameron.

Flera tidigare studier visar att Storbritanniens ekonomi tjänar på invandringen från övriga EU-länder.