Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien förlorar mest på att lämna EU

De ekonomiska konsekvenserna om Storbritannien lämnar EU skulle bli störst för britterna själva. Men även Sverige skulle drabbas.

Den tyska Bertelmannsstiftelsen har tillsammans med tyska Ifo-institutet beräknat olika scenarier om Storbritannien skulle lämna EU. Premiärminister David Cameron har utlovat en folkomröstning i frågan om hans konservativa Tories vinner nästa veckas brittiska parlamentsval.

I det värsta scenariot skulle den brittiska bruttonationalprodukten, BNP, år 2030 vara upp till 14 procent lägre jämfört med om britterna stannar i EU. Det skulle motsvara närmare tre biljoner kronor.

Annons

I mindre dramatiska scenarier riskerar Storbritanniens BNP bli mellan 0,6 och 3 procent lägre 2030 om landet lämnar unionen. I inget av scenarierna skulle BNP-förlusten kompenseras av att Storbritannien skulle slippa betala sin EU-avgift som i dagsläget motsvarar runt 0,5 procent av BNP.

Studien är den första som även undersöker hur de övriga 27 EU-länderna skulle drabbas ekonomiskt vid ett eventuellt Brexit. Beroende på typ av scenario är det bara Irlands ekonomi som är i större fara än Storbritanniens. I genomsnitt skulle övriga EU-länder förlora mellan 0,1 och 0,36 procent av BNP år 2030 om Storbritannien lämnade. Sverige hamnar något över detta medel.

– Rent ekonomiskt skulle ett Brexit vara en förlustaffär för alla i Europa, framför allt för britterna, sade Aart De Geus, chef på Bertelmannsstiftelsen i ett uttalande.

Rapportförfattarna skriver att beräkningar av ekonomiska effekter av att ett land lämnar EU är ”förknippade med stor osäkerhet”. Andra studier på de ekonomiska konsekvenserna för Storbritannien beräknar inte förlusterna för britterna lika högt.