Hoppa till artikelns andra spalt.

IMF vägrar Grekland betalningsuppskov

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde menar att ingen utvecklad ekonomi misslyckats med att betala tillbaka sina krislån i tid.

Den grekiska regeringen har informellt bett om att få uppskov med att betala tillbaka ett krislån till Internationella valutafonden, IMF. Greklands statskassa är i det närmaste tom och landet är i skriande behov av pengar för att kunna betala ut löner och pensioner. I maj och juni löper grekiska krislån till IMF på motsvarande 23 miljarder kronor.

Men IMF-chefen Christine Lagarde vill inte ge den grekiska regeringen mer tid.

– IMF-styrelsen har inte beviljat betalningsförseningar under de senaste 30 åren, sade Lagarde under en presskonferens i Washington på torsdagen.

Hon tillade att uppskov har getts till några utvecklingsländer men att det ”inte följdes av så väldigt produktiva resultat”. 

Samtidigt i Bryssel pågår sedan ett par veckor förhandlingar mellan långivarna, EU och IMF, till synes utan avgörande framsteg. Målet är ett nå en uppgörelse så att Grekland kan få en delutbetalning av ett tidigare krislån på motsvarande 67 miljarder kronor, i utbyte ska landet genomföra de reformer man försöker enas om.