Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) ägnade mycket tid åt Ukrainafrågan och TTIP vid onsdagens EU-nämndsmöte i riksdagen.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina och TTIP engagerar svenska politiker

Inför dagens EU-toppmöte går vänsterledaren Jonas Sjöstedt i klinsch med statsminister Stefan Löfven om handelsavtalet TTIP. Enighet kring Ryssland präglade annars riksdagens diskussion.

Debatten i riksdagens EU-nämnd inför dagens EU-toppmöte kom att kretsa kring situationen i Ukraina och behovet av fortsatt press mot Ryssland och för- och nackdelar med det europeisk-amerikanska handelsavtalet TTIP.

Nyligen hemkommen från möte med den ukrainska ledningen i Kiev visade statsminister Stefan Löfven (S) prov på ett personligt engagemang för Ukraina vilket mottogs med uttryckligt gillande av den borgerliga oppositionen.

Att sanktionerna mot Ryssland, som löper ut i sommar, ska förlängas året ut betonades som en självklar svensk ståndpunkt även som vikten att EU har nya sanktioner i beredskap om Ryssland och separatisterna i Ukraina inte följer Minsköverenskommelsen från februari.

Annons

– Det är oerhört viktigt att Ukraina klarar den territoriella frågan och inte faller på den ekonomiska frågan. EU måste fortsätta att fördöma Rysslands olagliga annektering av Krim och stå fast vid ickeerkännandepolitiken, sade Stefan Löfven som också lovade dra så många som möjligt av EU-ländernas regeringschefer till Riga i april då toppmötet för Östliga partnerskapet ska hållas.

Jonas Sjöstedt (V), den enda partiledaren förutom statsministern som väljer att ta till orda i EU-nämnden, gick till attack mot det kommande europeisk-amerikanska handelsavtalet TTIP. Det som retat upp vänsterledaren var att toppmötet ska uppmana EU-kommissionen och medlemsstaterna att intensifiera sina insatser för att informera medborgarna om handelsavtalets fördelar – ren propagandakampanj menade Sjöstedt.

– Att beskriva TTIP som ett handelsavtal är missvisande. I grunden handlar TTIP om att skjuta makt över handelns själva spelregler från demokratin till storföretagen själva, sade Jonas Sjöstedt och krävde att statsministern skulle se till att uppmaningen ströks ur rådslutsatserna.

Även om Stefan Löfvens försäkrade att avtalet inte skulle antas på bekostnad av demokrati, löntagarnas rättigheter eller miljö och hälsa blev svaret sannolikt inte vad Sjöstedt hade hoppats på.  

–  Det är rätt att informera om fördelar. Vi har ju gått in i förhandlingarna för att vi vill att det ska bli ett avtal. Då vore det märkligt om vi inte informerade om fördelarna med detta, sade Stefan Löfven.