Greklands premiärminister Alexis Tsipras stöd ökar. Arkivbild.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stärkt Syriza vägrar tredje krislån

Den allt mer populära grekiska vänsterregeringen utesluter ytterligare krislån från EU. En färsk opinionsundersökning  visar att Syrizas redan stora väljarstöd ökar markant.

Grekland gick efter hårda förhandlingar i förra veckan med på en förlängning av krisprogrammet och de åtgärder som långivarna kräver i utbyte mot krislån. Länge vägrade regeringen förlänga programmet som är det andra i ordningen. Tillsammans med det första uppgår lånesumman till 240 miljarder euro, motsvarande 2,3 biljoner kronor.

Men nu säger premiärminister Alexis Tsipras att Grekland inte kommer att gå med på ett ytterligare krisprogram och krislån efter att förlängningen av det nuvarande löper ut i slutet av juni.

Annons

– Vissa har satsat på ett tredje krislån. Jag är hemskt ledsen men vi kommer åter att göra dem besvikna. Låt dem glömma ett tredje krislån. Det grekiska folket satte stopp för krislånen med sin röst [i det senaste parlamentsvalet], sade Alexis Tsipras, rapporterar Reuters.

Hur landet ska finansieras utan krislån från EU och Internationella valutafonden framgick dock inte.

Trots att många bedömare menar att den grekiska regeringen fick retirera i förhandlingarna om en förlängning av krisprogrammet ökar stödet för regeringspartiet Syriza kraftigt.

En opinionsundersökning publicerad i lördags visar att stödet för Syriza ökat till 47,6 procent, i parlamentsvalet i januari fick partiet 36,3 procent.