Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny europeisk fackledare efter jämn omröstning

Luca Visentini heter Europafackets nästa generalsekreterare. Det blev klart efter en mycket jämn omröstning på tisdagen.

I omröstningen i Europafackets styrelse fick Luca Visentini 55 röster av 110 röster medan konkurrenten tysken Peter Scherrer som de nordiska facken stödde fick 49 röster. Italienaren Luca Visentini 46 år blir därmed ny generalsekreterare från september och Peter Scherrer  56 år får posten som vice generalsekreterare.

– Vi stödde Scherrer men jag måste säga att de är ganska jämnbra. Jag är säker på att Luca kommer att få Europafacket tillbaka på banan. Det behövs en uppryckning, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Europaportalen direkt efter omröstningen.

Varför behöver Europafacket göra en uppryckning?

– De senaste åren har Europafacket mer och mer blivit minsta gemensamma nämnaren istället för en självständig och klar röst i Europa. Våra kompromisser har blivit så utvattnade att det är väldigt få som lyssnar på vad vi har att säga. Där tror jag att Luca på ett annat sätt kommer att kunna samla majoriteter, säger Karl-Petter Thorwaldsson.