Angela Merkel och Alexis Tsipras. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Tsipras: Vi måste förstå varandra

De tyska och ledarna vill gräva ned stridsyxan och öka förståelsen för varandras ståndpunkter. Samtidigt lovar Grekland att skicka in sin reformlista senast på måndag.

Tonen mellan Grekland och Tyskland har under de senaste veckorna varit hård. På måndagen träffades förbundskansler Angela Merkel och premiärminister Alexis Tsipras i Berlin för att reda ut skiljelinjerna.

– Vi måste förstå varandra. Dialog är enda sättet, sade Tsipras som tillade att Merkel lyssnar och vill gå framåt i diskussionerna.

Den tyska förbundskanslern höll med.

– Vi har båda ett egenintresse i ett samarbetet som baseras på förtroende. Vi vill att Grekland är ekonomiskt starkt och vi vill att Grekland växer och framför allt bekämpar den höga arbetslösheten, sade Merkel som vidhöll att överenskommelsen från 20 februari, där Grekland förbinder sig att lämna in en detaljerad lista på de ekonomiska förändringar som landet ska genomföra i utbyte mot ytterligare krislån, fortfarande gäller.

Samtalet blev grusigare när Tsipras förde ett gammalt grekiskt krav på skadestånd för den nazityska ockupationen av landet under andra världskriget.

– Det är inte en materiel fråga, det är en moralisk fråga, sade Tsipras som inte fick med sig den tyska kristdemokraten trots att flera högt uppsatta socialdemokratiska koalitionspartister förespråkat kompensation.

– Enligt den tyska regeringens mening är frågan om gottgörande politiskt och juridiskt avslutad, sade Merkel.

På tisdagen meddelade en talesperson för den grekiska regeringen att landet senast kommande måndag kommer att skicka in den detaljerade lista på förändringar som landet lovat att göra efter EU-toppmötet i förra veckan.

Grekland har stora problem att hitta pengar till bland annat löner och pensioner. I ett brev som Tsipras skickade till Merkel och andra EU-ledare 15 mars skrev han att de pengar landet har bör gå till dessa ändamål istället för att betala tillbaka krislån till EU och Internationella valutafonden.