Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Juncker tonar ner nytt grekiskt krislån

Varken EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker eller Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill prata om ett tredje krisprogram för Grekland.

– Jag håller det för alltför tidigt att spekulera om ett så kallat tredje stödprogram, sade Jean-Claude Juncker efter att på onsdagen mottagit den tyska förbundskanslern i Bryssel för samtal om en rad EU-frågor.

– Vi är för ögonblicket upptagna med att göra allt för att det andra grekiska krisprogrammet kan avslutas framgångsrikt […] och det är det jag koncentrerar mig på, sade Angela Merkel.

De två diskuterade även bland annat läget i Ukraina, EU:s olika handelsavtal, kommissionens investeringsplan och den digitala inre marknaden.

De kommenterade även det faktum att Frankrike i förra veckan, för tredje gången, fick ytterligare tid på sig av EU-kommissionen att komma till rätta med sitt budgetunderskott.

– Det finns en mycket intensiv reformprocess […] Frankrike är på god väg [mot att stärka sin konkurrenskraft], sade Angela Merkel.

Den tyska förbundskanslern påpekade även att det tidigare överenskomna vapenstilleståndet inom det så kallade Minskavtalet måste bli stabilt.

–  En sak är klar, om [Minskavtalet undermineras] står Europeiska rådet och kommissionen redo att förbereda respektive anta ytterligare sanktioner, sade Angela Merkel.