Angela Merkel och Vladimir Putin. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel bojkottar rysk militärparad

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tackar nej till att delta i en militärparad i Moskva på 70-årsdagen av andra världskrigets slut.

Anledningen till att hon tackar nej till president Putins inbjudan till paraden är enligt Angela Merkels talesperson Steffen Seibert situationen i Ukraina.

– Med tanke på det ryska agerandet på Krim och i östra Ukraina förefaller deltagandet i en militärparad inte vara lämplig, sade Steffen Seibert, rapporterar Die Welt.

Merkel erbjöd sig dock att delta vid en kransnedläggning på den okända soldatens grav med den ryske presidenten Vladimir Putin dagen efter, 10 maj, vilket denne accepterade.

På måndag i nästa vecka väntas Merkel träffa den ukrainske presidenten Petro Porosjenko när denne besöker Tysklands president Joachim Gauck i Berlin.

Ryssland och situationen i Ukraina väntas bli en stor fråga när EU-ländernas stats- och regeringschefer i nästa vecka samlas i Bryssel för sitt marstoppmöte. De antas bland annat ge EU:s utrikeschef Federica Mogherini i uppdrag att ta fram en handlingsplan på hur rysk desinformation kan motverkas, enligt ett läckt utkast till gemensamt uttalande på toppmötet. Ledarna kommer också diskutera huruvida sanktioner mot Ryssland ska förlängas eller utökas.

Sverige har sedan en tid legat på för att utöka sanktionerna om inte Ryssland medverkar till att genomföra fredsavtalet Minsk 2, något som statsminister Stefan Löfven upprepade vid sitt besök i Kiev på onsdagen.

Angela Merkel är den EU-ledare som haft tätast förbindelser med Putin. Men relationen mellan Ryssland och väst har blivit allt sämre. I veckan meddelade det ryska utrikesdepartementet att drar landet tillbaka sin delegation från den rådgivande gruppen för nedrustningsavtalet om konventionella vapen i Europa, CFE. Vitryssland kommer istället att ersätta Ryssland vid gruppens möten.

CFE-avtalet slöts 1990 efter kalla krigets slut mellan 16 Natoländer och sex länder i den tidigare Warszawapakten. Avtalet sätter bland annat tak för hur många soldater och militär materiel som får stationeras i Europa.