I över tre timmar pågick det extrainsatta minitoppmötet om Grekland.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland pressas på reformlista

Inom de närmaste dagar ska Grekland lägga fram en detaljerad lista på reformer.

Den 20 februari enades Grekland och övriga euroländer om att förlänga det grekiska krisprogrammet. I utbyte mot ytterligare låneutbetalningar – Grekland är i skriande behov av pengar – lovade landets vänsterregering att ta fram en detaljerad lista över vilka reformer den avser göra för att förbättra ekonomin.

Men enligt flera europeiska ledare har arbetet gått oacceptabelt långsamt. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble menade att Grekland förstört allt förtroende och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är inte nöjd.

På den grekiske premiärministern Alexis Tsipras begäran möttes efter torsdagens EU-toppmöte han och Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, eurogruppens Jeroen Dijsselbloem, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes François Hollande och Europeiska centralbankens Mario Draghi.

Under mötet, som pågick in på småtimmarna, lovade Tsipras att skynda på arbetet med reformslistan och lämna in den inom ”de närmaste dagarna”.

”I en anda av ömsesidigt förtroende åtar vi oss alla att skynda på arbetet och slutföra det så snart som möjligt”, heter det i det korta gemensamma uttalandet efter mötet.

– Allt ska gå snabbt, sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel som tillade att det ekonomiska läget i Grekland inte är enkelt.

Alexis Tsipras sade sig vara nöjd med mötet.

– Vi är mer optimistiska efter överläggningarna. Alla sidor har bekräftade sina intentioner att försöka göra sitt bästa för att lösa problemen i den grekiska ekonomin så snart som möjligt, sade Tsipras.

Men formatet – att inte alla euroländernas ledare var med på mötet – fick kritik. Belgiens premiärminister Charles Michel gick längst.

– Jag är arg. Detta är ett dåligt tillvägagångssätt. Jag har inte gett något mandat till Frankrike och Tyskland att förhandla [med Grekland] i mitt namn. Detta är inte acceptabelt, sade den belgiske premiärministern Charles Michel innan mötet.

Sedan tidigare är ett möte mellan Alexis Tsipras och Angela Merkel inplanerat till på måndag i Berlin.