En viktig del av EU:s energiunion handlar om ökad energieffektivitet. Här kan svensk teknologi komma väl till pass menar regeringen som ser exportmöjligheter. Arkivbild: energiminister Ibrahim Baylan (S).

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s nya megaprojekt – affärsmöjlighet för Sverige

Regeringen ser EU:s nya energiunion som ett lysande tillfälle att sälja svensk miljöteknologi.

När energiminister Ibrahim Baylan (S) och klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) möter sina ministerkollegor i Bryssel på torsdag och fredag ska de för första gången diskutera EU:s senaste megaprojekt energiunionen. Båda ministrarna ser stora affärsmöjligheter för svensk industri.  

– Sverige borde sprida mer av sin goda teknik när det gäller energieffektiva bostäder, transport- och värmesystem. Här är Sverige långt fram och [EU] är en viktig exportmarknad, säger Åsa Romson till Europaportalen.

Finns det någon kalkyl på hur mycket exporten kan vara värd?

– Nej det finns ingen fullständig kalkyl kopplat till just Europas reformering på energisidan. Men vi ser redan i dag hur stora svenska bolag som ABB med stor produktion i Sverige får stora ordrar när det gäller till exempel kablar till havsbaserad vindkraft. Det betyder många jobb och många miljarder i intäkter för de svenska företagen.

För Ibrahim Baylan handlar energiunionen inte minst om svensk export av fjärrvärmeteknologi.

– Sverige har genomfört en radikal förändring av värmesektorn genom introduktion av fjärrvärme. Vi menar att det borde man satsa på i Europa, säger Ibrahim Baylan.

Energiministern är kritisk till de EU-länder som vill ersätta rysk gas med annan gas och använda gasen till uppvärmning av bostäder. Han menar att det är allt för kortsiktigt tänkt.

– Vi vet ju att i delar av Östeuropa finns det ett stort problem med beroende av rysk gas. Där finns det sedan lång tid tillbaka gamla fjärrvärmesystem. Så det finns stora möjligheter om [Sverige] får vara med och modernisera det här. Vi kommer att göra vad vi kan för att se till att exportera kunnande och teknik, säger Ibrahim Baylan.

Energiunionen presenterades i förra veckan av EU-kommissionen som det största projektet inom energiområdet sedan kol- och stålunionen på 1950-talet. Syftet med det nya samarbetet är flera bland annat skapa en EU-marknad för energi, minska beroende av importerad energi, öka energieffektiviseringen och klara de uppsatta klimatmålen.