Roamingavgifter tillkommer när man använder sin mobil – ringer, SMS:ar eller surfar – i något annat land. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentariker rasar över mobilavgifter

Medlemsländerna vill skjuta upp slutdatumet för när extrakostnaderna för att mobilringa över nationsgränserna i EU ska slopas.

När EU-parlamentet i april i fjol enades om sin ståndpunkt om ett stort paket som ska sudda ut de digitala gränserna i unionen slog man bland annat fast att roamingavgifter, de avgifter som operatörer tar ut när man använder mobilen i andra EU-länder, ska slopas i december i år. De svenska EU-parlamentarikerna jublade över beslutet.

Men medlemsländerna, även Sverige, gick på onsdagen i klinch med EU-parlamentet. De vill ha en övergångsperiod och att kommissionen först i mitten av 2018 utvärderar huruvida roaminavgifterna ska slopas.

– Detta är en stor besvikelse. Att säga att den text saknar ambition är en underdrift. Vår partigrupp kommer inte att acceptera detta eftersom de enda vinnarna är nationella telekomoperatörer. Medlemsländerna borde skämmas, sade Guy Verhofstadt, ledare för den liberala Alde-gruppen i EU-parlamentet, i ett uttalande.

– Regeringarnas förslag att behålla roamingavgifterna under ytterligare tre år är oacceptabelt eftersom det tvingar europeiska konsumenter att fortsätta betala otidsenliga och orimliga avgifter. Det hindrar uppkomsten av in digital inre marknad och saknar ned tillväxt, sade Patrizia Toia, italiensk EU-parlamentariker från den socialdemokratiska S&D-gruppen.

EU har tidigare stegvis sänkt de avgifter som mobiloperatörerna får ta ut för mobilanvändning i andra medlemsländer.

EU-parlamentariker anklagar även medlemsländerna för att urvattna en del i paketet som kallas nätneutralitet – att internetoperatörer inte ska få blockera eller strypa vissa tjänster och innehåll på nätet.

– Dessa förslag om nätneutralitet är extremt tråkiga, till snudd på förolämpande, sade Marietje Schaake, nederländsk liberal EU-parlamentariker.

Förhandlingar mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om paketet väntas inledas inom kort.