Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare till Cameron: Nästintill omöjligt öppna Lissabonfördraget

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sträcker ut ett lillfinger till den brittiske premiärministern David Cameron som vill omförhandla landets EU-medlemskap.

I början av maj går britterna till valurnorna. Om sittande premiärminister David Cameron då får förnyat förtroende väntas han inom kort lämna in sin lista till Bryssel över de krav han ställer för att han ska ställa sig bakom ett fortsatt EU-medlemskap vid den utlovade folkomröstningen 2017.

Vissa av hans väntade krav kommer att kräva att EU-fördraget förhandlas om.

– Min intuition är att en fördragsförändring är ett i det närmaste omöjligt uppdrag i dag. Vi behöver enhällighet bland 28 medlemsländer, EU-parlamentet och 28 nationella parlament i ratificeringsprocessen. Att säga att det är Pandoras ask är att ta i underkant, sade Donald Tusk i en intervju med sex europeiska tidningar i helgen.

Han tillade dock att han “är redo att hjälpa Cameron”.

Ingen EU-ledare har hittills öppet ställt sig bakom David Camerons krav på att omförhandla Lissabonfördraget.