Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiskt EU-stöd växer – Ukip tappar

EU-stödet toppar samtidigt som intresset för det EU- och invandringskritiska Ukip svalnar betydligt.

45 procent av britterna skulle rösta ja till att vara kvar i EU medan 35 procent skulle rösta nej. Det framgår av en opinionsundersökning och där skillnaden mellan ja och nej är den största sedan 2010 då undersökningsföretaget YouGov inledde sina sonderingar. 17 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta medan tre procent inte skulle rösta alls.

Enligt YouGov är den brittiska inställningen till EU-medlemskapet länkat till det ekonomiska läget.

Annons

”Stödet för EU har ökat mer eller mindre sida vid sida med ökande ekonomiskt förtroende”, heter det i ett uttalande från opinionsinstitutet som visar på ett tydligt samband mellan vad de kallar ”må-bra-faktor” – huruvida folk tror att deras ekonomi kommer gå bättre eller sämre det kommande året– och stödet för EU.

Samtidigt minskar stödet markant för EU-kritiska Ukip. En undersökning från konsultbyrån ComRes ger vid handen att tio procent skulle rösta på Ukip om det vore val i dag. Det ska jämföras med oktober i fjol då Ukip nådde sin bästa notering med ett opinionsstöd på 19 procent.

Premiärminister David Camerons konservativa Tory skulle få en lika stor andel av rösterna som oppositionella socialdemokratiska Labour: 35 procent, enligt undersökningen.

Det brittiska parlamentsvalet äger rum 7 maj. Landets valsystem innebär att största partiet i vardera av de 650 valkretsarna får ett av de lika många mandaten i underhuset.