Annons

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Ukrainas president Petro Porosjenko.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukrainas situation dominerade EU-toppmöte

Trots eldupphöravtal kommer ytterligare sanktioner mot Ryssland som planerat att träda i kraft. Det framkom efter torsdagens EU-toppmöte.

Diskussionen om den överenskomna vapenvilan i Ukraina dominerade torsdagens informella EU-toppmötet i Bryssel. Tre av de fyra förhandlingsparterna, Frankrikes François Hollande, Tysklands Angela Merkel och Ukrainas Petro Porosjenko, informerade övriga stats- och regeringschefer som det så kallade andra Minskavtalet.

– Vi ger det ett försiktigt stöd. Orden på pappret måste följas av handling. Om detta inte händer kommer vi inte att tveka att vidta de nödvändiga åtgärderna, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter mötet.

– Det är inget perfekt avtal. Det finns ett avtal, det är skört men det ger hopp, sade statsminister Stefan Löfven (S) som dock tillade att Ukrainas president under diskussionen hade en ”ganska pessimistisk syn” på läget.

EU-ledarna beslutade att de sanktioner som medlemsländernas utrikesministrar enades om i måndags som planerat kommer att börja gälla i nästa vecka. Sanktionerna innebär att ytterligare 19 personer, däribland den ryske biträdande försvarsministern Anatolij Antonov, och fem företag hamnar på EU:s svarta lista med inreseförbud i unionen och frysta tillgångar.

–  Om det förekommer svårigheter utesluter vi inte ytterligare sanktioner, sade tyska förbundskanslern Angela Merkel. Något som även Sverige har efterlyst.

EU-kommissionen ska utreda vilka sådana ytterligare sanktioner skulle kunna vara.