Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige stödjer Merkels och Hollandes krissamtal med Putin

Tyska förbundskanslern Angela Merkel och franske presidenten François Hollande träffar den ryske presidenten Vladimir Putin för att försöka hitta en lösning på Ukrainakonflikten.

– Vi vet inte huruvida vi kommer lyckas i dag, huruvida fler samtal möjligen är nödvändiga, sade Angela Merkel på fredagen och tillade att de ska göra allt i sin kraft för att försöka stoppa blodsutgjutelserna i Ukraina.

Den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) säger till Europaportalen att hon inte sett någon ny fredsplan kopplad till dagens toppmöte i Moskva och att detaljerna inte är kända för henne.

Splittrar inte detta EU att två länder agerar på egen hand mot Ryssland?

– Nej det tycker jag inte. Jag tycker att det är bra att Merkel och Hollande tar ett sådant initiativ Framförallt Merkel har genom hela denna process stått i kontakt med Putin. Därför är det bra att hon leder även det här försöktet att få till stånd en bättre dialog, säger Margot Wallström.

Om inga framsteg nås i Moskva väntas EU gå vidare med nya sanktioner på måndag. Enligt utrikesministern råder det enighet bland EU:s medlemsländer att skärpa sanktionerna som ett svar på den senaste upptrappningen av kriget i östra Ukraina.